Sunday, December 22, 2013

Zeii - Divinitati sau ingeri cazuti?

Un prieten foarte bun m-a rugat sa scriu ceva despre zei. La inceput, nu vrea vroiam. Aveam mici retineri, dar avand in vedere ca m-a rugat si ras-rugat, am zis, fie. Eu nu cred in zei. Pur si simplu nu cred in zei. Daca ma intrebati, zeii sunt de fapt, ingerii cazuti care l-au urmat pe Lucifer, arhanghelul luminii. Unii oameni mentioneaza ca Lucifer este acelasi cu Satan, altii neaga. Eu sunt de parere ca, Lucifer reprezinta raul si acesta nu vrea nimic altceva decat sa distruga si sa stapaneasca tot ce e facut de Creator. Dar asta e parerea mea. Cat despre Lucifer, el era “creat desavarsit” de catre Dumnezeu si este des asemanat cu Prometheus (Phosphorus) din mitologia greco-romana, si se refera la zeul care a furat focul (cunoasterea, intelepciunea) de la Zeus (Dumnezeu) si a dat-o oamenilor, deoarece nu se dorea aceasta de catre zei. Adoratorii lui Lucifer spun ca acesta isi doreste ca omul sa traiasca liber si independent, posedand cunostinta deplina. Cand Lucifer a plecat din Sistemul Paradisiac, a luat cu el o treime din ingerii lui Dumnezeu. Ingerii cazuti erau de fapt oameni muritori mai avansati decat noi (tricerebrali), creaturi ce serveau Divinitatea Suprema, Dumnezeu. Acestia au fost inselati de Lucifer, care ii insela si ii amagea cu fel si fel de vorbe tainice. O parte dintre acesti ingeri cazuti, si-au dat seama de greseala facuta si au incercat sa se revanseze, slujind Divinitatii, dar pe Pamant. Unele surse spun ca de acolo au pornit mitologiile lumii, respectiv cea romana, egipteana, mayasa s.a.m.d. In Biblie, in Geneza 6, scrie ca Lucifer si gloata lui au venit pe pamant si s-au impreunat cu femeile noastre si asa au rezultat, semi-zeii, uriasii. Acestia erau oameni cu calitati divine si slabiciuni omenesti. In continuare, voi incerca sa aduc in fata voastra cateva nume celebre de zei. 
Incepem cu Zeus



 Zeus este Tatal zeilor si al oamenilor, cat si conducatorul zeilor de pe Muntele Olimp. El este zeul cerului si al fulgerelor in mitologia greaca. Zeus este copilul lui Cronos si Rhea, si cel mai mic dintre fratii lui. In cele mai multe dintre povestiri, el este casatorit cu Hera, desi la oracolul Dodona, consoarta lui este Dione. In conformitate cu Iliada, el este tatal Afroditei de Dione. Zeus a avut multe escapade erotice cu femeile oamenilor, de acolo rezultand nume rasunatoare in istoria eroilor cum ar fi, Atena, Apollo si Artemis, Hermes, Persefona, Dionysos, Perseus, Hercules, Elena din Troia si Minos, Ares, Hebe si Hefaistos. Chiar si pe zeii care nu erau copiii lui naturali, acesta ii crestea ca un Tata. Pentru greci, el este regele zeilor si al universului. Cat despre infatisarea acestuia, Zeus avea pasii mari, un fulger nivelat in mana dreapta (sau un sceptru) si statea pe un tron. 

Hades 



Hades este zeul infernului,fratele lui Zeus. Cand s-a nascut, acesta a fost inghitit de tatal sau, mai apoi fiind dat afara. Dupa un timp, a participat la lupta dusa de catre olimpieni impotriva titanilor. Cand s-a facut impartirea universului, lui i-a revenit lumea subpamanteana, numita de crestini si “iad”. Cand Heracles a trecut hotarele infernului, s-a lovit de impotrivirea lui Hades, pe care l-a ranit cu o sageata, silindu-l sa caute refugiu in Olimp. Cei din antichitate evitau sa pronunte numele “Hades” deoarece acesta era socotit drept aducator de nenorociri. Dupa diferite surse mitologice, imparatia lui Hades cuprindea Tartarul, Campia Asfodelor si taramul paradisiac Elysium sau Campille Elizee, acesta fiind destinat eroilor si oamenilor favorizati de zei. 
Poseidon



Poseidon este imparatul marilor si al oceanelor. El locuia pe fundul marii impreuna cu sotia sa Amfitrite alaturi de care, uneori, urmat de un intreg cortegiu marin si purtat de un car tras de cai inaripati, spinteca valurile. Poseidon starnea furtunile sau facea ca apele marii sa devina involburate, el scotea insule la suprafata sau le scufunda pe altele lovind cu tridentul sau si alte minunatii “marine”. O data, a incercat impreuna cu Hera si Athena sa-l puna in lanturi pe Zeus, dar a dat gres. De atunci i-a fost mereu loial atotputernicului sau frate si l-a acceptat ca conducator suprem. Poseidon a ajutat la inaltarea zidurilor Troiei, impreuna cu Apollo, ca mai apoi, nefiind rasplatit pentru faptele sale, sa atraga furia sa asupra troienilor, mai ales dupa ce, Odysseus i-a ucis un fiu, pe ciclopul Polyphemus. Vazand acestea Poseidon l-a urmarit pe Odysseus peste tot pe mare, nimicindu-i pe rand corabiile si aruncandu-le de pe un tarm pe altul. Era infatisat ca un gigant, cu un trident in mana dreapta si cu fraiele unei carute trase de caii inaripati in cealalta.
 Ares 




Ares se numara printre cei doisprezece mari zei ai Olimpului si era fiul lui Zeus si al Herei. Cu toate acestea, era dispretuit de parintii sai si de catre ceilalti zei, mai ales de catre Atena, datorita caracterului sau violent, sangeros. In numeroasele mituri legate de numele lui, zeul apare adesea înfrant, desi era simbolul fortei razboinice, brutale. In razboiul troian, de pilda, la care participa luptand alaturi de Hector, el este ranit de catre Diomede cu ajutorul Athenei si silit sa o ia la fuga. Cand sare în ajutorul fiului sau, care avea sa fie ucis de Heracles, Ares e de asemenea ranit de catre erou si silit sa se retraga. La fel, zeul trebuie sa indure uciderea fiicei sale, Penthesilea, fara sa poata face nimic. De numele lui Ares e legat si Areopagul, colina unde, la Atena, era locul unde se judecau crimele de natura religioasa. Se credea ca la poalele acestei coline Ares l-ar fi ucis pe Hallirrhothius, fiul lui Poseidon, fiindca voia sa-i necinsteasca fiica, pe Alcippe. Adus de catre Poseidon în fata judecatii zeilor, pe aceeasi colina, spre a fi osandit pentru crima savarsita, Ares a fost însa iertat. 
Apollo


Apollo este fiul lui Zeus si al lui Leto. Pentru ca Hera, din gelozie, ii refuzase lui Leto un loc unde sa poata naste, Poseidon a scos la iveala, din valurile marii, insula Delos. Acolo, dupa noua zile si noua nopti de chinuri, Leto a adus pe lume doi gemeni: Apollo si Artemis. Apollo a crescut foarte repede, la cateva zile dupa nastere, fiind in stare sa plece la Delphi unde a ucis sarpele Python, pus de Hera sa o urmareasca pe Leto si care devenise spaima intregului tinut. Alta fapta istorica de-a acestuia ar fi uciderea ciclopilor: fiul lui Apollo, Asclepios, initiat de centaurul Chiron în tainele medicinei, nu s-a mai multumit sa vindece, ci a început sa-i învie pe cei morti. Acest fapt a atras asupra sa mania lui Zeus, care l-a omorat cu trasnetul sau. Indurerat de pierderea lui si neputand sa se razbune pe Zeus, Apollo i-a pedepsit pentru moartea fiului sau pe ciclopi, ucigandu-i la randul sau, cu sagetile lui. Singura vina a acestora era faptul ca faurisera trasnetul lui Zeus. Drept pedeapsa pentru actul sau necugetat, Apollo a fost osandit de Zeus sa slujeasca timp de un an, ca sclav, pe un muritor. El si-a ispasit pedeapsa pazind turmele lui Admetus. Zeul era infatisat ca un tanar frumos si inalt, cu o statura zvelta si impunatoare. Era reprezentat, uneori, cantand la lira. Atributele lui erau multiple: initial, Apollo era considerat ca o divinitate temuta, razbunatoare, care, justificat sau nu, raspandea molimi sau pedepsea cu sageti aducatoare de moarte pe oricine ii statea impotriva.

No comments:

Post a Comment