Tuesday, December 3, 2013

Secretul Longevitatii: Mit sau realitate? II


Asa cum v-am promis, subiectul acestui articol este Contele de Saint-Germain, Nemuritorul. Saint-Germain a fost legat de formarea mai multor societati secrete, inclusiv Rosicrucieni, francmasonii, Societatea de Brothers asiatice, Cavalerii Luminii, Illuminati si Ordinul Templierilor. Originea lui Saint-Germain nu a fost niciodata dezvaluita, nici macar de cei carora le incredintase secretul sau. Pe tot parcursul vietii, el a aratat ca un om intre doua varste, cu o constitutie fizica solida si o inaltime medie. A perfectionat tehnica de pictura pe bijuterii, parea un om foarte bogat dar nimeni nu-i cunoastea cu adevarat valoarea averii sale, canta foarte bine la vioara, era un pictor desavarsit, cina de multe ori cu prietenii sai, deoarece el se bucura de compania lor, dar rareori a fost vazut sa manance alimente in public si in general manca o dieta bazata pe fulgi de ovaz.
Era un excelent povestitor si avea abilitati impresionante.

Parizienii care nu-l agreau spuneau ca era fiul unui evreu numit Aymar, sau al unui evreu alsacian, pe nume Wolff. Totusi, la acea vreme, se credea ca Saint-Germain era fiul natural al vaduvei regelui Carol al II-lea al Spaniei, Marie de Neubourg. Un studiu recent a avansat ideea ca se poate sa fi fost chiar unul dintre fiii principelui Rákóczi al II-lea al Transilvaniei. Acesta si-a incredintat copiii imparatului Austriei pentru a fi crescuti de el, insa se spune ca unul dintre ei ar fi murit la o varsta frageda, dar se pare ca de fapt, nimeni nu i-a aflat vreodata adevaratul nume si nici originile. Cu toate acestea, avea sa fie cunoscut ca medic, muzician, spion, spadasin, lingvist, alchimist, bijutier, om de afaceri si apropiat al capetelor incoronate din Europa. Avea sa apara in mai toate tarile lumii, din Anglia si pana in India, influentand decizii care vor schimba istoria. Ba mai mult, in cei peste 70 de ani de aventuri, misteriosul personaj parea sa nu imbatraneasca cu nici macar o zi.

Datele istorice sunt neclare in ceea ce il priveste pe contele de Saint Germain. Cel mai probabil, a aparut in Franta in 1742 dupa ce, in prealabil, petrecuse mai multi ani in Anglia, acolo unde fusese arestat sub acuzatia de spionaj in favoarea familiei Stuart. Desi intemnitat, contele reuseste sa se faca remarcat de catre Horace Walpole, ilustru parlamentar, scriitor si apropiat al lui Diderot. Acesta il va caracteriza pe presupusul spion drept: „un om misterios si ciudat”. Desi ofera autoritatilor foarte putine date despre propria persoana, suspectul este eliberat din lipsa de probe. Aproape imediat, acesta dispare fara urma fara a mai putea fi localizat timp de mai multi ani.
Apare insa in Franta, acolo unde, in cel mai scurt timp, cunoaste cele mai mari personalitati ale vremii: regele Ludovic al XVI-lea si amanta acestuia Madame de Pompadour, Marie Antoanette, Voltaire, Jean Jacques Rousseau, Giacomo Cassanova, Anton Mesmer si altii. Este caracterizat destul de repede drept un personaj fascinant, cu o desavarsita arta a dialogului si cunostiinte avansate in toate domeniile stiintei. Era aproape imposibil sa nu remarci un barbat care vorbea perfect cel putin 12 limbi straine: franceza, spaniola, engleza, olandeza, rusa, portugheza, germana, latina, araba si chineza, ba chiar si limbi rare ca greaca veche sau sanscrita. Se spune ca mai era si un muzician desavarsit care isi compunea propriile opere, pictor talentat si un neintrecut bijutier, arta pe care pretindea ca ar fi deprins-o in Persia.

Si totusi, nimic nu ii va creste mai mult faima pe cat a facut-o zvonul lansat in 1760 de catre una dintre persoanele influente ale aristocratiei franceze, venerabila Madame de Gergy. In timpul unei serate la care participa alaturi de pictorul Rameau, aceasta il recunoaste pe contele de Saint Germain, pe care se pare ca il intalnise in Venetia anilor 1710. Desi trecusera nu mai putin de 50 de ani, enigmaticul ei interlocutor parea sa nu se fi schimbat absolut deloc, ramanand acelasi barbat cu o constitutie solida si cu o varsta de circa 40-45 de ani. Manata de curiozitate, doamna de Gergy solicita cateva explicatii, fiind mai mult decat convinsa ca il cunoscuse pe tatal lui Saint Germain. Raspunsul va fi, insa, unul socant. Contele admite ca el a fost cel pe care il intalnise in urma cu jumatate de veac si ca, in ciuda aparentelor, varsta sa ar fi una cu mult mai inaintata. El isi va intari spusele amintind mai multe detalii ale acelei intalniri.

Aura mistica, aproape oculta, care incepuse sa il inconjoare pe conte, este alimentata chiar de acesta, atunci cand incepe sa ofere gratuit doamnelor din inalta societate, mostre din ceea ce pretindea ca ar fi o potiune a tineretii vesnice care sa le conserve frumusetea. Mai mult, acesta declara intr-un cerc de apropiati ca poate crea aur din orice fel de metal si ca poate topi diamantele, corectandu-le orice imperfectiune. In felul acesta, devine brusc un apropiat al regelui Ludovic al XVI-lea care il angajeaza ca spion si ii ofera o suma imensa la vremea respectiva, 100.000 de franci pentru a-si infiinta un laborator propriu in care sa isi continue exeperimentele. Dar cum orice medalie are si un revers, faima castigata brusc avea sa se regaseasca in furia nobililor care nu il vedeau mai mult decat pe un aventurier periculos.


Fortat sa paraseasca Franta, contele de Saint Germain avea sa fie recunoscut sub diferite nume prin mai toate tarile Europei. In 1762, acesta servea sub tarul Rusiei sub identitatea generalului Soltikov, cel care va juca un rol important in timpul rascoalelor din acelasi an. Se spune chiar ca ar fi participat la complotul care a adus-o pe tronul Rusiei pe Ecaterina cea Mare. Anii urmatori il gasesc intr-un continuu pelerinaj. Contele apare in Italia, Polonia, Ungaria, Transilvania - acolo unde pretindea ca detine un castel -, Belgia si Olanda.
La inceputul guvernarii lui Ludovic al XVI-lea, a reaparut la Paris si, prin intermediul unei vechi prietene, contesa d’Adhemar, a inaintat un avertisment reginei Maria Antoaneta asupra pericolelor care amenintau monarhia franceza. Saint-Germain a incercat sa-l vada personal pe rege, insa politia avea ordine din partea preotului acestuia sa il captureze. Din nou, Saint-Germain a disparut fara urma. Se pare ca a cautat refugiu la castelul contelui Charles de Hesse-Chassel, din ducatul Schlesing, Austria. 

Oficial, Saint Germain moare de pneumonie in 1784 dar unii spun ca acesta “s-a saturat pur si simplu de viata si a murit”, desi nici un document oficial nu atesta acest lucru si nici vreo piatra funerara care sa ii poarte numele nu a fost descoperita. I-a lasat contelui Charles de Hesse-Chassel toate documentele, intre care multe priveau francmasoneria, dar, asemenea lui Ludovic al XV-lea, Charles nu a dezvaluit niciodata vreun detaliu despre trecutul adevarat al lui Saint-Germain. Si, intr-adevar, desi pretindea ca era intristat de moartea lui Saint-Germain, nu parea chiar atat de afectat, dupa cum sustineau o serie de comentatori. Exista chiar o teorie, conform careia contele ar fi fost implicat in inscenarea mortii acestuia. Evident, s-au inregistrat relatari ulterioare despre Saint-Germain. in 1786, a intalnit-o pe imparateasa Rusiei si, in 1788, se pare ca era reprezentantul oficial al Frantei la Conventia Mondiala a Francmasonilor. Contesa d’Adhemar a afirmat ca si-a intalnit vechiul prieten in 1789, 1815 si in 1820 ea scria: ” L-am vazut pe Saint-Germain din nou, de fiecare data spre uimirea mea l-am vazut cand regina [Antoinette] a fost ucisa, pe 18 Brumar, in ziua urmatoare murea Duke d Enghien, in ianuarie, 1815, si in ajunul asasinarii ducelui de Berry.  Ultima data cand l-am văzut pe Saint Germain a fost in 1820 – si de fiecare data el parea a fi un om nu mai in varstă decat la mijlocul lui 40 de ani.” 

Dupa 1821, Saint-Germain a luat o alta identitate. In memoriile sale, Albert Vandam spunea ca a intalnit un om care semana izbitor cu contele de Saint-Germain, dar care  purta numele de Majore Fraser. Vandam spunea: “A trait singur si niciodata nu a facut aluzie la familia lui. Mai mult decat atat el a fost generos cu banii, desi sursa din averea sa a ramas un mister pentru toata lumea. Poseda cunostinte incredibile despre toate tarile din Europa, din toate perioadele timpului. Memoria lui era absolut incredibila si, destul de curios, el a lasat de multe ori ascultatorilor sai sa inteleaga faptul ca el a dobandit cunostintele sale din alta parte decat din carti. ” La un moment dat Majore Fraser a disparut fara urma.
Si in 1897, celebra cantareata franceza Emma Calve a primit o dedicatie, un portret cu autograf de la Saint-Germain.
Contele de Saint-Germain a continuat, dupa cum se spune, sa influenteze societatile secrete si se poate sa fi fost chiar un calauzitor al roscrucienilor Se spune ca el inca mai hoinareste pe pamant, asteptand momentul potrivit pentru a reaparea si a salva omenirea de la ananghie. Pana una alta, voi ce credeti? Contele de Saint Germain chiar a fost nemuritor? Mit sau realitate?

No comments:

Post a Comment